Har du läst sagan Björken och Stjärnan?

14.01.2018 kl. 10:04

 

 

Scen 1

 

Person 1: Har du läst sagan Björken och stjärnan av Zacharias Topelius?

 

Person 2: Ja, det har jag.

 

Person 1: Kan du berätta vad sagan handlar om?

 

Person 2: Jo, gärna.

I Finland har det - för länge sedan - varit krig, hunger och fattigdom. Då splittrades många familjer och barn skickades till främmande länder. När det äntligen blev fred i Finland saknade många en kär familjemedlem och ingen visste om den saknade levde eller var död. I den här sagan är det en pojke och en flicka som blir bortförda till ett främmande land. De har det bra i den nya familjen men när barnen hör att det blivit fred i Finland så blir saknaden efter föräldrarna och hemlandet stor.

 

 

Scen 2

 

Barn 1: Vi vill gå hem.

 

Föräldrarna i det främmande landet: Dumma barn, vet ni inte att det är över tusen kilometer till ert hem.

 

Barn 2: Det gör det samma. Bara vi får gå hem.

 

Föräldrarna i det främmande landet: Är inte det här ert hem nu? Ni har mat, kläder och vänner. Vad saknar ni? Era syskon och föräldrar är säkert döda.

 

Barn 2: Vi vet, men vi vill hem.

(ur Björken och Stjärnan av Zacharias Topelius)

 

 

Scen 3

 

Person 1: Hur gick det för barnen i sagan? Mötte de många faror?

 

 

Person 2: Barnen är nog rädda för både vilddjur och rövare under sin vandring hem, men de har en stark tro på att Gud beskyddar dem och leder dem hem. I den här sagan blir två små fåglar deras kompass och karta. Fåglarna flyger en bit framför dem och visar vägen hem. Barnen äter frukter och bär. De dricker källvatten och sover på den mjuka björnmossan. Dag efter dag, månad efter månad följer barnen fåglarna. Sommaren blir till höst. Naturen förändras. Slätter blir till kullar, berg, floder och stora sjöar.

 

 

Person 1: Barnen blev säkert trötta och uppgivna av den långa vandringen?

 

 

 

 

Person 2: Ja, förstås. Men tröttnaden utbyts till glädje när de möter människor som pratar deras modersmål. Då vet de att de gått rätt och nått sitt hemland. I hemlandet är människorna vänliga och bjuder dem på mat och husrum. De är oroliga och hoppas att barnen hittar hem till sina föräldrar.

 

 

Person 1: Barnen har nog en stark vilja. Är det sant att det tog ett år innan de hittade hem?

 

Person 2: Faktiskt, litet över ett år. En dag kommer de fram till en gård där det står en stor björk som barnen känner igen.

 

 

Scen 4

 

Föräldrarna i Finland: Alla våra fyra barn är borta. Två är begravda under björken och två är bortförda till främmande land och kommer aldrig mer tillbaka. Varför blev det så här?

 

 

 

Barnen kommer fram.

 

Barn 1: Känner ni inte igen oss? Vi är ju era barn och vi har vandrat hem från det främmande landet.

 

Föräldrarna i Finland: Vi är så lyckliga. Välkomna hem! (Föräldrarna kramar barnen jublande). Två främmande fåglar sjöng så glatt i björken i dag så vi kände nog på oss att något skulle hända.

 

Barn 2: Fåglarna är våra skyddsänglar. De visade vägen hem.

 

(ur Björken och stjärnan av Zacharias Topelius)

 

 

Scen 5

 

Person 1: Nu förstår jag varför sagan har titeln Björken och stjärnan  och jag vill nog läsa sagan. Tack för att du väckte läsintresset!

 

 

© 2018 SPSU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av