Värsta vänskapen

24.04.2017 kl. 08:50

Eleverna vid SPSU skriver lyrik, epik och dramatik med konstverk av konstnären Bo Haglund (Pro Artibus) som inspirationskälla. Denna vecka avtäcks konstverken på skolan och på torsdag besöker Bo Haglund skolan. Vi avslutar projektet i vår blogg med "Värsta vänskapen" av en elev på högstadiet. På hösten ordnas det skrivverkstad för eleverna  på högstadiet och gymnasiet tillsammans med Pro Artibus. Vi ser framemot  samarbetet och är nu övertygade om att en bild säger mer än tusen ord.

 

Det var en sen kväll och en mycket mörk sådan. En pojke gick utanför en gammal butik. Pojken hade på sig en blå munkjacka. Man kunde inte se hur han såg ut, på grund av den mörka kvällen. Han gick framåt och stannade i skenet av en gatlykta. Då kunde man se att personen såg mycket ledsen ut - men samtidigt också glad.

En annan pojke kom gående med mycket saker i en ryggsäck och ett tält i högra handen. Han var klädd i en ljusblå jacka. Han hade högst sannolikt tältat i skogen. Han gick framåt och just när han skulle gå förbi personen med en blå munkjacka föll hans tält ur handen. Pojken med blå munkjacka sade till honom:

-Hej! Jag heter Sven. Behöver du hjälp?

Då svarade pojken med en ljusblå jacka till honom:

-Hej Sven! Jag är Gustav. Om du kunde hjälpa, så vore det mycket bra!

Sven och Gustav gick tillsammans framåt i den mörka kvällen. De gick fram till Gustavs hus. Hela vägen hade de berättat om sig själva för varandra. Sven berättade att han hade blivit mobbad när han var liten. Mobbarna tyckte att Sven var dum och inte annars heller gillade de honom. Gustav berättade att hans föräldrar hade dött när han var liten. Därför är han mycket i naturen. Han har lärt sig redan i barndomen att vara självständig.

-Vill du ha mitt telefonnummer, så att vi kan kontakta varandra senare? frågade Gustav.

-Ja, gärna! sade Sven.

-Tack för att du följde mig hem. Hejdå! Vi hörs!

-Hejdå Gustav!

Nästa dag när Gustav vaknade tänkte han direkt på Sven och på det som de hade pratat om igår. Han skickade ett meddelande till Sven och undrade om de skulle kunna ses någon dag igen. Sven ville inte träffa Gustav, eller ett sådant meddelande fick Gustav. Sven hade dessvärre inte själv skrivit detta meddelande utan hans ”kompis” Pernilla som var avundsjuk på Sven för att han hittat en ny vän. Pernilla hade skrivit svaret till Gustav i all hemlighet. Gustav hade ingen aning om att någon annan läser hans meddelanden.

Gustav kontaktade inte Sven flera gånger på grund av meddelandet som Pernilla hade skickat.

© 2017 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av