Jag har inget ansikte

20.04.2017 kl. 10:59

Eleverna vid SPSU skriver lyrik, epik och dramatik med konstverk av konstnären Bo Haglund (Pro Artibus) som inspirationskälla.

 

  ̶̶  Jag har inget ansikte. Jag är vacker inuti och det kan alla se. Jag behöver inget ansikte. Jag tycker att det är härligt att alla kan se varandra som vi är, inte som våra ansikten framställer oss. Varje människa är en blomma, vacker på sitt eget sätt. Det finns inga äckliga blommor - bara unika. Jag tycker att vi inte behöver ansikten. Utan dem kan vi uppskatta varandra mera, då ser vi hur vackra blommor vi alla är.

 

  ̶̶  Jag har inget ansikte. Jag skulle vilja ha  det tillbaka - eller skulle jag? Jag är inte säker. Mitt vackra ansikte, med blåa och klara ögon, som ramas in av mitt ljusa hår - det är borta. Men är det på riktigt en så dålig sak? Ingen kunde se mig som jag är, då mitt ansikte täckte mig. Alla såg bara mina blåa ögon och mitt ljusa hår. Jag fick lätt allt jag ville, bara genom att fråga, men ingen såg mig som jag var. De såg bara en dum blondin. Ingen visste hur mycket jag älskade att leka med mina tankar och lära mig nya saker. De vet inte hur öppen person jag är och hur mycket jag kan ge till världen. Dessa motstridiga tankar får mig att känna som om mitt huvud skulle vara ett hus. I ett rum finns en person och alla vill ha olika saker och ropar samtidigt.

 ̶̶  Jag har inget ansikte. Jag behöver det. Vi behöver alla det. Vi är inte vackra att titta på utan våra ansikten. Vi har alla hemska hemligheter och vi  är alla fula. Vi har skapat en mask, som döljer denna fulhet, våra ansikten. Vi skapar ansikten, för att bespara andra från att se våra hemska själar. Vi är alla svarta personer med djur in i oss. Vi är alla brutala varelser som tänker bara på oss själva och är färdiga att trampa på andra för att förbättra vår position.

 

 ̶̶  Ingen av oss har ett ansikte. Vi tänker inte lika om denna sak. Vad ska vi göra?

 ̶̶  Jag vill ha det tillbaka!

 ̶̶  Men varför? Du behöver inte det, ingen av oss behöver.

 ̶̶  Det skulle nog vara roligt att få mitt vackra ansikte tillbaka. Mitt unga vackra ansikte.

 ̶̶  Men förstår du inte att du är vackrare utan det, det är vi alla.

 ̶̶  Nu har du fel! Det finns ingenting äckligare än det, som finns i vårt inre. Ingen vill se det och bara sådana hippier, som du tänker att alla är vackra. Då man växer får man nog se hur fula och hemska alla är.

 ̶̶  Men om alla är lika fula finns det ju ingen som är på riktigt ful. Om vi alla är fula finns det ingen som man kan jämföra sig  med. Vi är alla lika fula, alltså jämlika. Varför kan vi inte då se alla som vackra om vi alla är likadana. Jo, det är ju sant att vi är olika, men vem kan bestämma vad som är vackert och vad som är fult?

 ̶̶  Jag tycker att det är lättare att vara mig själv då har människorna inga fördomar om mig.

 ̶̶  Det är nog sant, ofta dömer människor  andra enligt deras ansikten, fastän man inte känner  personen. Om du tycker att du är ful inuti, gör något åt saken. Det borde nämligen inte vara så att man tycker att man är en hemsk person, men gör ingenting åt saken.

 ̶̶  Men varför ska jag göra något åt saken. Vi är alla fula och de som säger att vi är vackra ljuger! Vi säger alla att människan är vackrast inuti, men detta är bara en lögn som vi upprepar för att inte känna oss så hemska som vi är. Vi är nämligen hemska var och en av oss.

  ̶̶  Men varför bråkar ni? Det finns inget rätt svar.  Ni behöver inte övertyga den andra om att er åsikt är den rätta. Vissa  tycker att det är det inre som är viktigt, medan  andra tycker att ingen borde se vad som finns i vårt inre. Ni har båda rätt, så nu kan ni lugna ner er och lämna varandra  i fred.

© 2017 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av