Nyttan med svenskan

09.11.2016 kl. 14:07

 

Före svenska veckan utlyste vi skrivartävlingen "Nyttan med svenskan" vid SPSU. Under svenska veckan avslöjade vi vinnarna och vinnartexterna lästes inför hela skolan.

 

Ta del av citat ur elevtexter:

 

"Många som går i vår skola har släktingar som pratar svenska eller bor i Sverige och det har jag också. Det är viktigt för mig att kunna prata svenska med dem."

 

”I framtiden kan jag lättare få ett jobb om jag kan svenska. Om det kommer svenska turister till Finland kan jag hjälpa dem om de behöver hjälp. Jag har också fått flera möjligheter i min hobby, slalom. Ett av världens bästa slalomgymnasier finns i Sverige och nu har jag chans att komma in dit, tack vare min svenska.” 

 

”Det finns många bra TV-program som jag kan följa när jag kan svenska. Dessutom skriver min mormor Facebook-uppdateringar på svenska, så det skulle vara tråkigt om jag inte skulle förstå svenska.” 

 

”Jag var på ett innebandyläger och i samma lag som jag spelade två finlandssvenskar. De förstod inte finska så jag blev deras tolk.”

 

”Under en fotbollsturnering i Danmark träffade vårt lag spelare från de nordiska länderna. Jag var den enda som kunde svenska i vårt lag och därför blev det mitt jobb att lösa alla konflikter som uppstod på skolan där vi övernattade.” 

 

”Jag har nytta av svenska när jag träffar mina släktingar som bor i Sverige. Man har nytta av svenska när man vill lära sig andra språk, t.ex. tyska." 

 

”Jag har själv knutit flera vänskapsband med hjälp av svenskan.” 

 

"Om man åker till Karleby eller Lappfors,  så har man nytta av att kunna svenska språket. Man kan nog också finska där, men det finns många människor som inte kan någon finska alls."

 

”Jag har också haft nytta av svenskan då jag har lärt mig engelska och tyska. Orden liknar varandra väldigt mycket  och man har lätt att förstå varandra. Var man än är i Norden klarar man sig med svenskan.” 

 

”När vi var i Norge ville vi hitta ett fint vattenfall men vi hittade ingenting på nätet så vi pratade med lokalbefolkningen som hjälpte oss att hitta en jättefin fors med ett stort vattenfall.” 

 

"Att du kan flera språk är en utmärkt gåva och när du kan flera språk har du flera möjligheter i livet." 

 

"En annan sak som jag bara måste inflika är urvalet av böcker, filmer, bloggar, radio- och tv-program, forum i sociala medier samt tidningar. Ju fler språk man kan, desto mera saker kan man ta del av."

 

© 2017 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av