Livet på Roihu

15.09.2016 kl. 13:17

 

 

 

Roihu var ett stort internationellt scoutläger på  campingcenter Evois i Tavastehus. Själva lägret varade i nio dagar (20.7-28.7), men bygglägret började redan 15.7 och rivningslägret varade ända till 31.7. På Roihu deltog sammanlagt 17 000 människor från över 45 olika länder.

Lägret var indelat i sex olika underläger: Unity, Hurma, Raiku, Syke, Polte och Humina. Dessutom kunde man delta i   familjelägret ”Riehu”. Alla underlägren var indelade i mindre byar. Det var som att leva i en liten stad. Alla var snälla och tog varandra i hänsyn. Du kände dig aldrig ensam för det fanns alltid någon vid din sida.

Livet på lägret

Lägret började med en öppningsceremoni, och slutade med en avslutning. Det ordnades också en fest i mitten som hette ”midfest”. Festerna var för alla 17 000 deltagare.

För alla deltagare erbjöds det program  som föll i smaken.  Det fanns mycket mer att göra än vad det fanns tid. Programmet var mycket noggrant planerat och det var av hög kvalitet. T.ex. teman som global verksamhet och kreativitet formade programmet.

Varje kväll klockan 11 var det tystnad så att spejarscouter  och de som ville fick sova. De som inte ville sova gick oftast till Club Encore. Club Encore var en klubb med en DJ som var där bara för att uppträda för oss.

Tankar om Roihu

”Roihu var en av de bästa veckorna och upplevelserna i mitt liv. Där jag fick nya vänner från Finland och andra håll i världen, vilka jag aldrig kommer att glömma.” -Iiris

”Roihu var en vecka som jag aldrig kommer att glömma.” -Sonja

”Väldigt många väntade på Roihu. För mig själv kändes det inte så stort men först under öppningsceremonin där man såg alla 17 000 deltagare förstod jag att det kommer att bli en helt ofattbar vecka. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha dansat irländsk folkdans med irländska pojkar, lekt med belgier eller kommunicerat med fransmän utan ett gemensamt språk. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha överlevt nio dagar med fyra timmars sömn. Det var väldigt många aktiviteter som man skulle ha velat göra, men nio dagar räckte helt enkelt inte till. Det kändes som om man levde ett annat liv på dagen än på natten. Det var den högsta höjdpunkten under sommaren och jag skulle vela uppleva lägret på nytt.” - Rebecca

”Den internationella vandringen (löpelden) var bra för där fick man bekanta sig med andra människor från hela världen. Jag lärde mig känna först finländare och sedan människor runtom i hela världen.” - Kaisa

Egna tankar

Roihu var kanske den bästa händelsen under min sommar. Det var en sådan händelse som jag aldrig kommer att glömma. Fast jag har varit på många olika läger, kommer detta läger alltid att vara ett bra minne.

Roihu var på ett sätt ett annorlunda läger, för vi var så många där och det var mitt första ”finnjamboree”. När man är på ett läger, stannar tiden på något magiskt sätt. Det är en jättefin känsla. Man får så fina minnen från lägren och det är ganska svårt att formulera känslan till ord. Som souvenirer får man nya vänner, fina upplevelser och underbara minnen.

Mer information hittar du här:

https://roihu2016.fi/sv

Elev i G1

© 2016 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av