Natursevärdheter i Norge

13.09.2016 kl. 13:10

 

 

Norge är ett väldigt populärt turistland på grund av den fina naturen och många av Norges finaste sevärdheter är välkända naturattraktioner. Preikestolen, Galdhøpiggen, Bessegen och Trolltungan är bara några av Norges klipphyllor och berg med otroliga utsikter.

Preikestolen, eller Pulpit Rock som den också heter, en 25 x 25 meter stor fyrkantig klippa som sträcker sig cirka 600 meter över Lysefjorden. Preikestolen bildades under istiden och stupar rakt ner från tre sidor. Vandringen till toppen är 3,8 km lång och tar cirka två timmar.

Galdhøpiggen är Norges och Nordens högsta berg. Toppen ligger 2469 m över havet och har en fin utsikt över bergsmassivet Jotunheimen. Man kan välja mellan att åka bil eller att vandra till toppen.

Besseggen är en bergskam i Jotunheimen, och Norges mest populäraste vandringsrutt.

Trolltungan är över 1100 m över havet och sträcker sig 700 m över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Vandringen dit görs från mitten av juni till mitten av september. Den kan vara ansträngande och det tar cirka 8-10 timmar att vandra från Skjeggedal till Trolltunga.

Lofoten är en ögrupp i norra Norge som karaktäriseras av att öarna ser ut som berg som sticker rakt upp ur havet. Det är ett väldigt vackert och mysigt ställe, som är värt att besöka. Det finns många aktiviteter att välja mellan som t.ex vandring, fiske, dykning, skidor, forsränning och man kan till och med surfa. Lofoten har också en stark koppling till vikingatiden. Där finns det största vikingalånghuset som arkeologer någonsin har hittat från den tidseran. Under en lång tid var fisket den stora anledningen till att människor flyttade dit och bosatte sig och det syns tydligt än idag. Det finns många små, söta fiskebyar som bidrar till Lofotens popularitet. Klimatet är mildare än i andra delar av världen som ligger på samma breddgrad tack vare den varma Golfströmmen. Trots det är vädret snabbt föränderligt och vinden kan vara kall. Om man är där vid rätt tidpunkt kan man uppleva midnattssolen eller norrskenet.

 

 

Källor:

http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/norges-7-haftigaste-platser/, 13.9.2016

http://www.destinavo.com/10-saker-att-se-och-gora-i-norge/, 13.9.2016

https://www.visitnorway.se/resmal/nord-norge/lofoten/, 13.9.2016

Elev i åk 9

© 2016 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av