Fjordar och fjäll i Norge

13.09.2016 kl. 13:03

 

 

Norge är ett av Europas nordligaste länder och är känt för sina stora hav, berg och midnattssol. Huvuddelen av landet är fjäll och ödemark.

Norges högsta berg finns i Jotunheimen och heter Galdhøpiggen. Berget är 2469 meter över havet. En av de mest fantastiska vandringar i Nordeuropa kan man göra vid Galdhøppigen. Den viktigaste floden i Norge heter Glomma och är omkring 611 kilometer lång. Glomma blev känd som ett fantastiskt harrvatten via fiskpressen på 80-talet. Den största sjön i Norge heter Mjøsa. Mjøsa ligger i Akershus, Oppland och i Hedmark, alltså i östra Norge. Sjön är som djupast cirka 468 meter.

Landet Norge indelas i fem landsdelar: Trøndelag, Østlandet, Vestlandet, Sørlandet och Nord-Norge. I Norge finns det också 19 län. I Nord-Norge ligger Finnmark, Troms och Nordland. I Trøndelag ligger Nord-Trøndelag och Sør-Trøndelag. I Vestlandet västra Norge) ligger Romsdal, Sogn, Fjordane, Hordaland och Rogaland. I Sørlandet (södra Norge) ligger Vest-Agder och Aust-Agder. I Østlandet (östra Norge) ligger Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Oslo, Østfold, Hedmark och Oppland.

Det finns nästan 100 städer i Norge. Oslo är Norges huvudstad och är den största staden i Norge. Oslo har cirka 634 000 invånare och är en av Europas snabbaste växande huvudstäder. Näst största staden i Norge heter Bergen. Staden har cirka 272 000 invånare och det finns nästan tre gånger färre invånare än i huvudstaden Oslo. Staden Bergen är känd för de sju bergen som omger staden. Den tredje största staden i Norge heter Trondheim. Staden har cirka 182 000 invånare. Trondheim är känt för sitt rika kulturliv och räknas till Europas trästäder.

Största delen av Norge består av fjäll och vildmark. Nästan hälften av befolkningen har en egen stuga i bergen och andra människor som inte har en stuga har tillgång till flera tusen vandringsstugor över hela Norge. Några av Europas högsta berg finns i Norge. I bergen finns det tusentals kilometer utmarkerade vandringsleder och det gör att bergen är så populära. I Norge finns det också mer än tusen fjordar. Fjordarna hänger ofta ihop så man kan ta sig från en fjord till en annan med båt. På båda sidorna om vattnet reser sig höga berg som stupar rakt ner i det djupblåa vattnet.

 

Källor:

https://www.visitnorway.se/aktiviteter/naturupplevelser-i-norge/fjordar/  13.9.2016

https://www.visitnorway.se/aktiviteter/naturupplevelser-i-norge/berg-fjall-vidder/ 13.9.2016

http://opdgroup.se/pipelines/projects/lake-mjosa-watewater-pipe-norway/ 13.9.2016

 

Juulia Lind i åk 9

© 2016 SPSU

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av