Ja, vi elsker syttende mai!

09.09.2016 kl. 11:00

  

”Ja, vi elsker dette landet!” kan du höra folk hurra på gatan på Norges nationaldag. Vad är då ribbe? Jo, det får du veta när du läser vidare i min text som handlar om några traditionella fester i Norge.

Norrmännen firar nationaldag den 17 maj nästan på samma sätt som vi finländare firar midsommar. Det är varmt och alla har ledigt från jobbet och skolan. Barnen i skolan har förberett sig länge på att gå på parad, och väntar nu ivrigt att den börjar. Den stora dagen inleds med frukost som består bland annat av nybakat bröd, äggröra, rökt lax och champagne för vuxna. Frukosten avnjuts oftast ute med grannar eller släktingar och samtidigt umgås man och pratar om jobb, studier, hobbyer och så vidare. 

På förmiddagen startar den stora paraden som går genom centrum. Barn, vuxna och ungdomar, alltså alla deltar i den. Folk har klätt sig i traditionella norska dräkter som kallas bunader. Man sjunger, skriker, spelar musik och viftar med Norges flaggor. Russen (alltså gymnasieeleverna) firar också och har på sig färggranna overaller. Senare på dagen äter man traditionellt glass och korv. Barnen är speciellt glada av att få äta glass så mycket de vill. 

Julväntan börjar i Norge i början av december. Man bakar, städar och köper julklappar. Alla är stressade men ändå hinner man njuta av de mörka och kalla vinterkvällarna inomhus och av vackra julkonserter. Lucia är en viktig höjdpunkt speciellt för barn. 

På julaftonen är det traditionella norska julbordet fullt med olika läckra norska maträtter, t.ex. ribbe (revbensspjäll av sidfläsk) pinnekjøtt (revbensspjäll av lamm) och torsk i några delar av landet. Det finns också söta kakor, t.ex. goro, krumkaker och berlinekrans. Efter maten öppnas julklappar som finns under julgranen och om man har tur kan till och med tomtenisse komma på besök! 

På norska födelsedagskalas äter man gelétårta istället för vanlig tårta. Ett bra exempel är “Freia gelé”; det är alltså gelépulver som blandas med vatten och stelnar i frysen. Gelén har oftast smak av bär eller frukt. Det här äter man sen med vaniljsås. Speciellt barnen älskar gelé.

Jag tycker det var väldigt intressant att läsa om Norges traditioner. Vi här i Norden firar fester på flera olika sätt och vi är olika på många vis. Ändå så har vi mycket gemensamt, och våra språk liknar varandra. Jag tycker det är bra att vi samarbetar och jag skulle själv också vilja bo och jobba  till exempel just i Norge.

Nedan hittar du mina källor: 

https://www.visitnorway.se/om-norge/historia-traditioner/, 2.9.2016

http://www.matochdrycker.se/traditioner-och-firande-17-maj/,

2.9.2016 

 

Elev i åk 9 

© 2016 SPSU

 

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av