Mobiltelefonen är en del av vår vardag

05.02.2014 kl. 15:14

Vart du än går nuförtiden, får du vara beredd att se mobiler bakom vartenda hörn. I bussen ser man alltid ungdomar som pillar på sin telefon.  Även under lektioner i skolan sitter eleverna och spelar spel och skickar sms till varandra i smyg.


Mobiltelefonen är som en liten dator som man bär med sig överallt. Den gamla principen med telefonen, är redan för länge sedan glömd. Under bara 2000-talet har hela mobilindustrin förändrats drastiskt. Jenny Sjöwall berättar att hennes första mobiltelefon var en svart Nokia, med svartvit skärm och en antenn. Då var telefonen gjord bara för att ringa med.


En dator eller en mobil?


Då man tänker på hur mycket en mobiltelefon idag innehåller, är det inte så konstigt att ungdomarna är så bundna vid dem. Spel, Instagram, Facebook, Twitter och många olika chattforum har hittat sin plats i telefonerna. Som sagt mobiltelefonerna påminner nuförtiden mer om en dator än en telefon.


- Det är svårt att säga hur mycket man använder sin mobil under en dag, eftersom det beror helt på dagen och situationen, berättar gymnasieeleven Jenny Sjöwall.


I denna värld vi lever i, känns det som om man alltid måste vara tillgänglig via sin mobiltelefon. Var du än är och vad du än gör så ska du ha med din telefon. Sjöwall berättar att hon inte minns en enda dag då hon skulle ha gått hemifrån utan sin telefon.
- Jag är inte enbart beroende av min mobil och dess applikationer, utan också av trygghetskänslan av att jag har min telefon i fickan, förklarar Sjöwall.


Applikationer till allt


Det finns massor av applikationer till mobilerna, men en av de mest använda måste vara Facebook. Efter att Facebook blev tillgängligt också i mobilerna, tillbringar ungdomarna mer och mer tid vid sina smarttelefoner.
- Jag använder mest Instagram, Whatsapp, Facebook, olika bildhanteringsprogram och jag har även laddat ner några spel, berättar Sjöwall.
Om du inte är en ägare till en smarttelefon kommer du att vara utanför många diskussioner. Hur kan du veta vad Instagram och Whatsapp är om du inte använder dem? Det gäller att hänga med i utvecklingen när en stor del av de sociala medierna har förflyttats till mobilen.
- I världen  som vi nu lever i är det svårt att tänka sig att leva utan en smarttelefon i fickan, eftersom nästan all kommunikation sker genom de sociala medierna, alltså mobilerna, säger Jenny Sjöwall.

Fanny Tervonen
Svenska Privatskolan i Uleåborg

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av