Att flytta hemifrån

05.02.2014 kl. 15:07


Många studerande väljer att flytta hemifrån och plugga på en annan ort eller i ett annat land. Anledningen till att man flyttar är olika, vissa gör det för frihetens skull andra gör det för att börja om på nytt. På Svenska Privatskolan i Uleåborg finns det ett flertal elever som har valt att flytta hemifrån.

I första gymnasieårskursen vid Svenska Privatskolan i Uleåborg är det ungefär en femtedel som har valt att flytta hemifrån för att studera. Hanna Ojanne, som är 16 år och från Stockholm, är en av dem. Hon flyttade hit för över ett år sedan för att gå i en annan skola. Orsaken till att hon har flyttat till just Finland är för att lära sig bättre finska och för att träffa sina vänner.
- Jag har lärt mig finska genom mina kompisar och min släkt, berättar Ojanne.


Fördelarna med att komma till en ny ort är att man får nya vänner när man börjar i en ny skola. Om man även har flyttat hemifrån får man större frihet, man blir bättre på att ta ansvar och man lär sig att ta hand om sig själv.
- Ingen säger åt en vad man ska göra.
Nackdelarna kan dock vara att man lätt börjar sakna sin hemtrakt, eftersom den nya miljön kan bli en chock för en. Man måste även köpa saker som man förr inte har tänkt på att man behöver, såsom toalettpapper och diskmedel. När det är långa skoldagar händer det även att man inte orkar laga mat och det kan resultera i att man köper färdigmat eller kanske inte äter ordentligt.
- Man vänjer sig snabbt vid att laga mat, tvätta kläder och göra andra hushållssysslor.


När man flyttar hemifrån så är man oftast tvungen att göra uppoffringar som att spendera mindre pengar på godis och andra nöjen, men det har Ojanne inte haft några problem med.

 

Petra Niskala, Aida Moradabbasi
Svenska Privatskolan i Uleåborg

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av