Vem är din idol?

05.02.2014 kl. 14:57

Ungdomar har idoler och förebilder. Särskilt unga flickor hittar sina förebilder på Youtube. Hurdan inspiration får ungdomarna av sina idoler?

Vi intervjuade några ungdomar om deras förebilder. Särskilt flickorna beundrar youtube-guruer, d.v.s. unga kvinnor och flickor runt om i världen som gör videon om sig själva på Youtube. Det kan handla om bl.a. smink, skönhet och mode. Också livsstilsbloggare har blivit väldigt populära bland ungdomarna. Träning och hälsa har blivit en livsstil för många och därför är bloggar med dessa teman populära.
Sara Koskelo, 16 år, är väldigt intresserad av fitness och träning. Hon följer många fitnessmodeller och -bloggare på Instagram.  Några av dem är Mette Lyngholm och Bella Falconi. De är båda personal trainers och tävlar i fitnesstävlingar. Speciellt Bella Falconi är känd runt om i världen och förebild för många.


- De är positiva och motiverande människor som har ägnat sina liv till att hjälpa andra människor med sina levnadsvanor och jag lär mig mycket av dem. Jag får bra tips och träningsmotivation av dem, berättar Sara Koskelo.


Fanny Tervonen, 16 år, tycker om att titta på olika skönhetsvideon på nätet. En av hennes favoriter är  youtube-gurun Lindy Tsang från Hong Kong, också känd som Bubzbeauty på Youtube.
- Jag uppskattar henne för att hon är så positiv och hon vill hjälpa unga flickor med deras självförtroende. Hon motiverar mig att vara en bättre människa mot andra och ger mig  inspiration att prova på olika stilar och smink.


Också Saara Seppälä, 16 år, tycker om att se på olika videon, Zoella280390 är en av hennes favoriter på Youtube. Hon är en flicka från Britannien som gör många olika slags videon men för det mesta handlar de om skönhet, stil och smink.
- Jag fick höra om henne genom en vän och började titta på hennes videon. Zoella ger mig bra tips  och hon inspirerar mig, säger Saara Seppälä.

 

Mona Pietikäinen och Jenny Sjöwall
Svenska Privatskolan i Uleåborg

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av