Att kombinera studier med sport är ingen enkel match

29.12.2013 kl. 21:37
Allt fler ungdomar har under åren börjat satsa på sin sport och vill kombinera studier med idrott på hög nivå. Idrottsgymnasierna har därför blivit populära.

Själv har jag som ishockeyspelare erfarenhet av både idrottsgymnasiet i Helsingfors och Uleåborg. Att kombinera studier och sport är mycket krävande. Det gäller att vara på träningarna och också göra hemuppgifterna. Jag har intervjuat 16-åriga bobollsspelaren Aleksiina Simola som deltar i idrottsakademin OSUA:s verksamhet och bedriver samtidigt sina gymnasiestudier vid Svenska Privatskolan i Uleåborg. Träningarna vid OSUA är ett tillvalsämne för Simola och en del av hennes gymnasiekurser.

– Som elev vid idrottsakademin har jag träningar varje morgon och har istället mera tid till att göra hemuppgifter och övriga skolarbeten efter skolan, berättar Simola.

Studiemotivationen spelar en stor roll för att inte sporten ska ta överhanden och skolarbetet bli lidande.

– Ibland är jag mycket trött och har ingen studiemotivation, men jag vill studera och få ett bra yrke. Med idrotten följer alltid den risken att man skadar sig och då har man inget att försörja sig på, anser Simola.

Nuförtiden finns det ju oerhört bra möjligheter att studera och idrotta på samma gång men det kräver också mycket av en. Simolas råd till de som vill idrotta på hög nivå och studera parallellt är att använda sin tid effektivt och ha klara målsättningar.

– Man måste vara motiverad och tålmodig. Man måste också vara självsäker och tro på sig och sina målsättningar både i skolan och i sporten, säger Simola.

Men även om idrottsgymnasierna ger bra möjligheter så är det helt enkelt ens eget val och egen arbetsmoral som bestämmer hur slutresultatet blir.

Sebastian Rosenqvist
Svenska Privatskolan i Uleåborg

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av