Tvåspråkighet som mål

05.12.2013 kl. 13:15


Många finskspråkiga ungdomar har inte motivation att lära sig svenska på högstadiet och önskar att svenskan ska bli ett frivilligt skolämne. Siiri Harju och Janina Koivikko har valt Svenska Privatskolan i Uleåborg efter nio år i grundskolan på finska. Flickorna vill bli tvåspråkiga och lära sig svenska.

Janina Koivikko som började som gymnasieelev vid Svenska Privatskolan i Uleåborg i höst tror att hon kommer att ha bättre möjligheter i arbetslivet som tvåspråkig.
- Jag anser att alla finländare borde kunna svenska, eftersom Finland är ett tvåspråkigt land. Det är en orsak till att jag studerar på svenska. Jag tycker att det skulle vara underbart att vara tvåspråkig, säger hon.

Det finns inte stora olikheter mellan de finsk- och svenskspråkiga gymnasierna. En stor del av de finskspråkiga skolorna är dock mycket stora. Koivikko tycker att det är roligt att studera i en mindre skola.
- Det är trivsamt när alla känner varandra. Det är också bra att man inte har så stora klasser. Man får lättare hjälp i mindre klass.

Hur kändes det att byta språk?


Koivikko berättar att det var ganska skrämmande att komma till Svenska Privatskolan i Uleåborg första dagen. Hon var orolig över hur de svenskspråkiga eleverna skulle bemöta henne. Alla rädslor var ändå onödiga.
- Alla har varit mycket vänliga mot mig. Jag har fått hjälp med språket och jag valt en förberedande kurs i modersmålet som är skräddarsydd för oss finskspråkiga. Jag får använda ordbok när jag skriver prov tills mitt ordförråd byggts upp.

Siiri Harju, som går andra året i gymnasiet, berättar att det svåraste för henne var att börja tala svenska, men redan efter första perioden blev allt lättare.
- Det blev lättare när man lärde sig rutinerna, t.ex. studietekniken inför provveckorna, säger hon. Hon har också varit på en språkkurs i somras.

Lösning på problem är hårt arbete


Koivikko berättar att det inte har varit så svårt som hon hade tänkt sig. Det svåraste har kanske varit att lära sig alla matematiska termer på svenska. Det blir dock lättare att följa undervisningen för varje dag.
- Det är lite konstigt att läsa till provet. Det finns så mycket text och svåra ord. Det har tagit mycket tid att lära sig och förstå allt.
Harju berättar också att hon använt ganska mycket ordboken under första året. Hon tycker att biologi med sina fackord har varit det svåraste ämnet.
- Jag köpte läroböckerna i biologi också på finska och läste allt på båda språken, berättar hon.
Harju har också några tips till ungdomar, som tänker välja ett svenskspråkigt gymnasium som finskspråkig.
- Tala modigt svenska och var inte rädd för att göra misstag.


Mila Kärna
Svenska Privatskolan i Uleåborg

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av