Ju fler språk desto rikare

27.08.2013 kl. 09:27

För ett år tillbaka böt Miika Leirimaa, gymnasieelev vid Svenska Privatskolan i Uleåborg, skolspråk från finska till svenska. Han har nämligen gått grundskolan på finska i Oulunsalo och  han kunde bara skolsvenska när han inledde sina gymnasiestudier vid Svenska Privatskolan i Uleåborg.

- Det kändes svårt i början när alla ämnen var på svenska. Men när tiden gick och min svenska blev starkare så blev det lättare att förstå vad lärarna sade och lärde ut, berättar Miika Leirimaa.

Orsaken till att han valde Svenska Privatskolan i Uleåborg är att han vill lära sig svenska. Hans bror har gått i samma skola och avlade studentexamen för några år sedan.

- Jag kommer fortfarande ihåg min första dag här. Det var skrämmande och konstigt. Jag var nervös, berättar Leirimaa.

Leirimaa är tacksam för att skolan har en förberedande kurs i modersmålet för de som har en finskspråkig bakgrund. Före skolstarten var Miika Leirimaa på en intensiv språkkurs på Gotland, vilket gav svenskstudierna en rivstart.

Miika Leirimaa är nöjd med sitt skolval.

- Vitsorden har sjunkit lite, men jag är inte bekymrad. Matematik har varit ett lätt ämne, för det skolämnet har många internationella begrepp och de nya svenska termerna har jag lärt mig snabbt. Samhällslära och historia har varit de svåraste skolämnen för mig, berättar gymnasieeleven som börjar sitt andra år vid Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Niklas Kokkila (gymnasieelev vid Svenska Privatskolan i Uleåborg)

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av