Tankar

Eleverna vid SPSU skriver lyrik, epik och dramatik med konstverk av konstnären Bo Haglund (Pro Artibus) som inspirationskälla.

 

 

Mitt huvud är som en skog.

Träden är mina tankar.

Mossor är mina känslor.

Stigar är mina val.

Jag springer omkring i skogen.

Jag försöker tränga genom mina tankar.

Jag försöker vada genom mina känslor.

Jag försöker välja den rätta vägen.

Jag försöker hitta fram,

den rätta vägen,

men ju djupare in i skogen jag kommer,

desto mer vilse  är jag.

Det kommer dagar och nätter,

ljus och mörker

men ändå kommer jag inte framåt.

Jag är mer vilse än i början.

© 2017 SPSU

19.04.2017 kl. 12:58

Oväntad vänskap

Eleverna vid SPSU skriver lyrik, epik och dramatik med konstverk av konstnären Bo Haglund (Pro Artibus) som inspirationskälla.

 

 

 

Justin är i parken och röker som vanligt. Han märker att någon observerar honom. Sedan hör han att någon tar bilder på honom.

Justin: Vad fan gör du?

(Alex stiger fram bakom en  buske.)

Alex: Ömm... ömm.. Jag tar bara bilder till årsboken.

Justin: Ska jag döda dig eller? Du kan ju inte ta bilder på mig när jag röker.

Alex: Ja, förlåt jag har bara tappat min inspiration och vet inte vad jag ska fota.

Justin: Vill du ha en cigg?

Alex: Ja, tack gärna.

Justin: Men va, röker du?

Alex: Nej, jag röker inte. Jag vill bara ha en vän.

Justin: Okej, men du behöver inte röka för att vara min vän.

 

© 2017 SPSU

19.04.2017 kl. 11:43

Konst blir konst

 

Eleverna vid SPSU skriver lyrik, epik och dramatik med konstverk av konstnären Bo Haglund (Pro Artibus) som inspirationskälla.

 

Galgen

 

Där hänger du så fin

med fläckar av vin

båda präglas av olycka

inte alls så olika

hänger där lätt som en fjäder

i mycket svarta kläder

 

Fastspikad.

Livlös.

Hänger du på galgen,

eller i den?

 

© 2017 SPSU

 

 

13.04.2017 kl. 09:05

Vilka positiva egenskaper har du?

 

 

© 2017 SPSU

23.02.2017 kl. 11:54

Johan Ludvig Runeberg

 

Lyssna på podden om Johan Ludvig Runeberg av Jonna Kantola i åk 9.

 

 

03.02.2017 kl. 11:47

Zacharias Topelius

Lyssna på podden om Zacharias Topelius av Lilja Pekkala i åk 9.

 

 

 

13.01.2017 kl. 11:30

God jul och gott nytt år!

© 2016 SPSU

22.12.2016 kl. 09:53

Kan ni gissa sagan?

 

 

© 2016 SPSU

16.12.2016 kl. 13:52

Nyttan med svenskan

 

Före svenska veckan utlyste vi skrivartävlingen "Nyttan med svenskan" vid SPSU. Under svenska veckan avslöjade vi vinnarna och vinnartexterna lästes inför hela skolan.

 

Ta del av citat ur elevtexter:

 

"Många som går i vår skola har släktingar som pratar svenska eller bor i Sverige och det har jag också. Det är viktigt för mig att kunna prata svenska med dem."

 

”I framtiden kan jag lättare få ett jobb om jag kan svenska. Om det kommer svenska turister till Finland kan jag hjälpa dem om de behöver hjälp. Jag har också fått flera möjligheter i min hobby, slalom. Ett av världens bästa slalomgymnasier finns i Sverige och nu har jag chans att komma in dit, tack vare min svenska.” 

 

”Det finns många bra TV-program som jag kan följa när jag kan svenska. Dessutom skriver min mormor Facebook-uppdateringar på svenska, så det skulle vara tråkigt om jag inte skulle förstå svenska.” 

 

”Jag var på ett innebandyläger och i samma lag som jag spelade två finlandssvenskar. De förstod inte finska så jag blev deras tolk.”

 

”Under en fotbollsturnering i Danmark träffade vårt lag spelare från de nordiska länderna. Jag var den enda som kunde svenska i vårt lag och därför blev det mitt jobb att lösa alla konflikter som uppstod på skolan där vi övernattade.” 

 

”Jag har nytta av svenska när jag träffar mina släktingar som bor i Sverige. Man har nytta av svenska när man vill lära sig andra språk, t.ex. tyska." 

 

”Jag har själv knutit flera vänskapsband med hjälp av svenskan.” 

 

"Om man åker till Karleby eller Lappfors,  så har man nytta av att kunna svenska språket. Man kan nog också finska där, men det finns många människor som inte kan någon finska alls."

 

”Jag har också haft nytta av svenskan då jag har lärt mig engelska och tyska. Orden liknar varandra väldigt mycket  och man har lätt att förstå varandra. Var man än är i Norden klarar man sig med svenskan.” 

 

”När vi var i Norge ville vi hitta ett fint vattenfall men vi hittade ingenting på nätet så vi pratade med lokalbefolkningen som hjälpte oss att hitta en jättefin fors med ett stort vattenfall.” 

 

"Att du kan flera språk är en utmärkt gåva och när du kan flera språk har du flera möjligheter i livet." 

 

"En annan sak som jag bara måste inflika är urvalet av böcker, filmer, bloggar, radio- och tv-program, forum i sociala medier samt tidningar. Ju fler språk man kan, desto mera saker kan man ta del av."

 

© 2017 SPSU

09.11.2016 kl. 14:07

Livet på Roihu

 

 

 

Roihu var ett stort internationellt scoutläger på  campingcenter Evois i Tavastehus. Själva lägret varade i nio dagar (20.7-28.7), men bygglägret började redan 15.7 och rivningslägret varade ända till 31.7. På Roihu deltog sammanlagt 17 000 människor från över 45 olika länder.

Lägret var indelat i sex olika underläger: Unity, Hurma, Raiku, Syke, Polte och Humina. Dessutom kunde man delta i   familjelägret ”Riehu”. Alla underlägren var indelade i mindre byar. Det var som att leva i en liten stad. Alla var snälla och tog varandra i hänsyn. Du kände dig aldrig ensam för det fanns alltid någon vid din sida.

Livet på lägret

Lägret började med en öppningsceremoni, och slutade med en avslutning. Det ordnades också en fest i mitten som hette ”midfest”. Festerna var för alla 17 000 deltagare.

För alla deltagare erbjöds det program  som föll i smaken.  Det fanns mycket mer att göra än vad det fanns tid. Programmet var mycket noggrant planerat och det var av hög kvalitet. T.ex. teman som global verksamhet och kreativitet formade programmet.

Varje kväll klockan 11 var det tystnad så att spejarscouter  och de som ville fick sova. De som inte ville sova gick oftast till Club Encore. Club Encore var en klubb med en DJ som var där bara för att uppträda för oss.

Tankar om Roihu

”Roihu var en av de bästa veckorna och upplevelserna i mitt liv. Där jag fick nya vänner från Finland och andra håll i världen, vilka jag aldrig kommer att glömma.” -Iiris

”Roihu var en vecka som jag aldrig kommer att glömma.” -Sonja

”Väldigt många väntade på Roihu. För mig själv kändes det inte så stort men först under öppningsceremonin där man såg alla 17 000 deltagare förstod jag att det kommer att bli en helt ofattbar vecka. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha dansat irländsk folkdans med irländska pojkar, lekt med belgier eller kommunicerat med fransmän utan ett gemensamt språk. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle ha överlevt nio dagar med fyra timmars sömn. Det var väldigt många aktiviteter som man skulle ha velat göra, men nio dagar räckte helt enkelt inte till. Det kändes som om man levde ett annat liv på dagen än på natten. Det var den högsta höjdpunkten under sommaren och jag skulle vela uppleva lägret på nytt.” - Rebecca

”Den internationella vandringen (löpelden) var bra för där fick man bekanta sig med andra människor från hela världen. Jag lärde mig känna först finländare och sedan människor runtom i hela världen.” - Kaisa

Egna tankar

Roihu var kanske den bästa händelsen under min sommar. Det var en sådan händelse som jag aldrig kommer att glömma. Fast jag har varit på många olika läger, kommer detta läger alltid att vara ett bra minne.

Roihu var på ett sätt ett annorlunda läger, för vi var så många där och det var mitt första ”finnjamboree”. När man är på ett läger, stannar tiden på något magiskt sätt. Det är en jättefin känsla. Man får så fina minnen från lägren och det är ganska svårt att formulera känslan till ord. Som souvenirer får man nya vänner, fina upplevelser och underbara minnen.

Mer information hittar du här:

https://roihu2016.fi/sv

Elev i G1

© 2016 SPSU

15.09.2016 kl. 13:17

Natursevärdheter i Norge

 

 

Norge är ett väldigt populärt turistland på grund av den fina naturen och många av Norges finaste sevärdheter är välkända naturattraktioner. Preikestolen, Galdhøpiggen, Bessegen och Trolltungan är bara några av Norges klipphyllor och berg med otroliga utsikter.

Preikestolen, eller Pulpit Rock som den också heter, en 25 x 25 meter stor fyrkantig klippa som sträcker sig cirka 600 meter över Lysefjorden. Preikestolen bildades under istiden och stupar rakt ner från tre sidor. Vandringen till toppen är 3,8 km lång och tar cirka två timmar.

Galdhøpiggen är Norges och Nordens högsta berg. Toppen ligger 2469 m över havet och har en fin utsikt över bergsmassivet Jotunheimen. Man kan välja mellan att åka bil eller att vandra till toppen.

Besseggen är en bergskam i Jotunheimen, och Norges mest populäraste vandringsrutt.

Trolltungan är över 1100 m över havet och sträcker sig 700 m över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Vandringen dit görs från mitten av juni till mitten av september. Den kan vara ansträngande och det tar cirka 8-10 timmar att vandra från Skjeggedal till Trolltunga.

Lofoten är en ögrupp i norra Norge som karaktäriseras av att öarna ser ut som berg som sticker rakt upp ur havet. Det är ett väldigt vackert och mysigt ställe, som är värt att besöka. Det finns många aktiviteter att välja mellan som t.ex vandring, fiske, dykning, skidor, forsränning och man kan till och med surfa. Lofoten har också en stark koppling till vikingatiden. Där finns det största vikingalånghuset som arkeologer någonsin har hittat från den tidseran. Under en lång tid var fisket den stora anledningen till att människor flyttade dit och bosatte sig och det syns tydligt än idag. Det finns många små, söta fiskebyar som bidrar till Lofotens popularitet. Klimatet är mildare än i andra delar av världen som ligger på samma breddgrad tack vare den varma Golfströmmen. Trots det är vädret snabbt föränderligt och vinden kan vara kall. Om man är där vid rätt tidpunkt kan man uppleva midnattssolen eller norrskenet.

 

 

Källor:

http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/norges-7-haftigaste-platser/, 13.9.2016

http://www.destinavo.com/10-saker-att-se-och-gora-i-norge/, 13.9.2016

https://www.visitnorway.se/resmal/nord-norge/lofoten/, 13.9.2016

Elev i åk 9

© 2016 SPSU

13.09.2016 kl. 13:10

Fjordar och fjäll i Norge

 

 

Norge är ett av Europas nordligaste länder och är känt för sina stora hav, berg och midnattssol. Huvuddelen av landet är fjäll och ödemark.

Norges högsta berg finns i Jotunheimen och heter Galdhøpiggen. Berget är 2469 meter över havet. En av de mest fantastiska vandringar i Nordeuropa kan man göra vid Galdhøppigen. Den viktigaste floden i Norge heter Glomma och är omkring 611 kilometer lång. Glomma blev känd som ett fantastiskt harrvatten via fiskpressen på 80-talet. Den största sjön i Norge heter Mjøsa. Mjøsa ligger i Akershus, Oppland och i Hedmark, alltså i östra Norge. Sjön är som djupast cirka 468 meter.

Landet Norge indelas i fem landsdelar: Trøndelag, Østlandet, Vestlandet, Sørlandet och Nord-Norge. I Norge finns det också 19 län. I Nord-Norge ligger Finnmark, Troms och Nordland. I Trøndelag ligger Nord-Trøndelag och Sør-Trøndelag. I Vestlandet västra Norge) ligger Romsdal, Sogn, Fjordane, Hordaland och Rogaland. I Sørlandet (södra Norge) ligger Vest-Agder och Aust-Agder. I Østlandet (östra Norge) ligger Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Oslo, Østfold, Hedmark och Oppland.

Det finns nästan 100 städer i Norge. Oslo är Norges huvudstad och är den största staden i Norge. Oslo har cirka 634 000 invånare och är en av Europas snabbaste växande huvudstäder. Näst största staden i Norge heter Bergen. Staden har cirka 272 000 invånare och det finns nästan tre gånger färre invånare än i huvudstaden Oslo. Staden Bergen är känd för de sju bergen som omger staden. Den tredje största staden i Norge heter Trondheim. Staden har cirka 182 000 invånare. Trondheim är känt för sitt rika kulturliv och räknas till Europas trästäder.

Största delen av Norge består av fjäll och vildmark. Nästan hälften av befolkningen har en egen stuga i bergen och andra människor som inte har en stuga har tillgång till flera tusen vandringsstugor över hela Norge. Några av Europas högsta berg finns i Norge. I bergen finns det tusentals kilometer utmarkerade vandringsleder och det gör att bergen är så populära. I Norge finns det också mer än tusen fjordar. Fjordarna hänger ofta ihop så man kan ta sig från en fjord till en annan med båt. På båda sidorna om vattnet reser sig höga berg som stupar rakt ner i det djupblåa vattnet.

 

Källor:

https://www.visitnorway.se/aktiviteter/naturupplevelser-i-norge/fjordar/  13.9.2016

https://www.visitnorway.se/aktiviteter/naturupplevelser-i-norge/berg-fjall-vidder/ 13.9.2016

http://opdgroup.se/pipelines/projects/lake-mjosa-watewater-pipe-norway/ 13.9.2016

 

Juulia Lind i åk 9

© 2016 SPSU

13.09.2016 kl. 13:03

Ja, vi elsker syttende mai!

  

”Ja, vi elsker dette landet!” kan du höra folk hurra på gatan på Norges nationaldag. Vad är då ribbe? Jo, det får du veta när du läser vidare i min text som handlar om några traditionella fester i Norge.

Norrmännen firar nationaldag den 17 maj nästan på samma sätt som vi finländare firar midsommar. Det är varmt och alla har ledigt från jobbet och skolan. Barnen i skolan har förberett sig länge på att gå på parad, och väntar nu ivrigt att den börjar. Den stora dagen inleds med frukost som består bland annat av nybakat bröd, äggröra, rökt lax och champagne för vuxna. Frukosten avnjuts oftast ute med grannar eller släktingar och samtidigt umgås man och pratar om jobb, studier, hobbyer och så vidare. 

På förmiddagen startar den stora paraden som går genom centrum. Barn, vuxna och ungdomar, alltså alla deltar i den. Folk har klätt sig i traditionella norska dräkter som kallas bunader. Man sjunger, skriker, spelar musik och viftar med Norges flaggor. Russen (alltså gymnasieeleverna) firar också och har på sig färggranna overaller. Senare på dagen äter man traditionellt glass och korv. Barnen är speciellt glada av att få äta glass så mycket de vill. 

Julväntan börjar i Norge i början av december. Man bakar, städar och köper julklappar. Alla är stressade men ändå hinner man njuta av de mörka och kalla vinterkvällarna inomhus och av vackra julkonserter. Lucia är en viktig höjdpunkt speciellt för barn. 

På julaftonen är det traditionella norska julbordet fullt med olika läckra norska maträtter, t.ex. ribbe (revbensspjäll av sidfläsk) pinnekjøtt (revbensspjäll av lamm) och torsk i några delar av landet. Det finns också söta kakor, t.ex. goro, krumkaker och berlinekrans. Efter maten öppnas julklappar som finns under julgranen och om man har tur kan till och med tomtenisse komma på besök! 

På norska födelsedagskalas äter man gelétårta istället för vanlig tårta. Ett bra exempel är “Freia gelé”; det är alltså gelépulver som blandas med vatten och stelnar i frysen. Gelén har oftast smak av bär eller frukt. Det här äter man sen med vaniljsås. Speciellt barnen älskar gelé.

Jag tycker det var väldigt intressant att läsa om Norges traditioner. Vi här i Norden firar fester på flera olika sätt och vi är olika på många vis. Ändå så har vi mycket gemensamt, och våra språk liknar varandra. Jag tycker det är bra att vi samarbetar och jag skulle själv också vilja bo och jobba  till exempel just i Norge.

Nedan hittar du mina källor: 

https://www.visitnorway.se/om-norge/historia-traditioner/, 2.9.2016

http://www.matochdrycker.se/traditioner-och-firande-17-maj/,

2.9.2016 

 

Elev i åk 9 

© 2016 SPSU

 

09.09.2016 kl. 11:00

Trevlig sommar!

04.06.2016 kl. 11:14

Sommarbild

 

 

Dagen var glad som solen,
Iris hade på sig den nya kjolen.


Alla var jätteglada,
i vattnet skulle vi bada.


Vi firade Jonnas födelsedag,
Jonna har födelsedag igen nu på lördag.


Bilden har varit i min telefon året om,
i mitt fotogalleri någonstans där bakom.

 

Juulia i åk 8

 

 

30.05.2016 kl. 16:24

 


I bloggen "Från värld till värld" (© SPSU) har eleverna vid Svenska Privatskolan i Uleåborg möjligheten att publicera sina texter och läsa varandras texter.

 

(Vid förfrågningar: Karin.Latvasalo (at) eduouka.fi)

 

 

Senaste kommentarer

03.04, 11:42Seriestrippar av Tradutor
30.05, 14:51Lässtund av
30.05, 14:48Godislandet av
30.05, 14:45Min sommardikt av